Yumurtalık Kisti Tedavisi

    Yumurtalık Kisti Tedavisi İstanbul

    Yumurtalık kisti tedavisi İstanbul, yumurtalıklarda yeni kist oluşumunu önlemek ve var olan kistleri almak için yapılan uygulamalardır. Kist; etrafı kist duvarı ile çevrili içi sıvı dolu kitleye verilen isimdir. Yumurtalık kistleri kadınların yumurtalıklarının aktif olduğu dönem olan 20-45 yaş arasında kadınlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Nadiren de olsa çocuklarda ya da ileri yaşlardaki kadınlarda da görülebilir. Yumurtalık kistleri iyi ve kötü huylu kistler olarak ikiye ayrılmaktadır. Çoğu yumurtalık kisti selim yapıdadır ve tedavi gerektirmemektedir. Yazımızın devamında yumurtalık kisti tedavisi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İstanbul yumurtalık kisti tedavisi işlemleri için bizimle iletişime geçebilir, Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Yumurtalık Kisti Nedir?

    Genetik, hormonal ya da gelişimsel bozukluklar sonucu ortaya çıkan yumurtalık kistleri, yumurtalıkları tutan içi sıvı dolu kitlelerdir. Kistler kendiliğinden oluşabileceği gibi gebelik elde etmek için kullanılan ilaçlar da yumurtalık kistlerinin oluşmasına neden olabilir. Yumurtalık kistlerinin birden fazla çeşidi bulunmaktadır.

    Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

    Yumurtalıklarda gelişen kistler, diğer organlarda gelişen kistler gibi organda fonksiyon bozukluğuna neden olmadıklarından belirti vermeyerek rutin kontroller sırasında tesadüfen fark edilebilirler. Belirti vermeyen kistlerde rutin takip yeterli olmakla birlikte belirti veren kistlerde tedavi gereklidir. Ayrıca kistin kanserleşme riski adına uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yumurtalık kistlerinin sık görülen belirtileri aşağıdaki gibidir:

    • Kasık ağrısı,
    • Karın ağrısı,
    • Karında şişlik
    • Adet düzensizliği,
    • Ağrılı adet görme,
    • Sindirim sistemi bozuklukları,
    • İdrar yolu şikayetleri,
    • Ağrılı cinsel ilişki,
    • Kusma, Mide bulantısı,
    • Göğüslerde hassasiyet,
    • Pelvik ağrı,
    • Kısırlık,
    • Anormal kilo artışı,
    • Tüylenme,
    • İştah kaybı,
    • Yüksek ateş
    • Ani gelişen şiddetli ağrı

    Yumurtalık Kisti Tanısı Nasıl Konur?

    Hasta rutin kontrol için ya da yukarıda sayılan belirtiler sonucu hekime başvurduğunda hekim muayenesi sırasında ultrasonografi ile yumurtalıkların görüntülenmesi sonucu kist teşhis edilir. Hekim, kesin tanı koymak amaçlı kan testleri, doppler, bilgisayarlı tomografi ve laparoskopik inceleme talep edebilir. Bu tetkikler sonucu yumurtalık kistinin kesin tanısı konur ve gerekli ise tedaviye başlanır.

    Fonksiyonel Kist Nedir?

    Fonksiyonel kistler en yaygın görülen yumurtalık kisti türüdür. Zararsızdır. Genellikle belirtisizlerdir. Yumurtlama döneminde dokuların farklılaşması yoluyla oluşurlar ve 1.5-2 ay içerisinde kendiliğinden geçerler.

    Foliküler Kist Nedir?

    Genç kadınlarda en sık görülen yumurtalık kisti türüdür. Fonksiyonel bir kisttir. Yumurta hücresinin çatlamadan büyümeye devam etmesi sonucu oluşurlar. Genelde belirtisiz olmakla birlikte adet gecikmesine neden olabilirler. Genellikle 1-2 ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. Kendiliğinden kaybolmadığı durumlarda doğum kontrol hapı kullanımı ile tedavi edilirler. Nadiren de olsa cerrahi tedaviye gerek duyulabilir.

    Korpus Luteum Kisti Nedir?

    Korpus luteum döllenme sonrası yumurtanın içinden çıktığı yapıya verilen isimdir. Gebeliğin ilk döneminde plasentadan progesteron salgılanana kadar progesteron hormonu salgılama görevini yerine getirir. Döllenme olmadığı durumlarda korpus luteumun yumurtadan ayrılarak çatlaması beklenir. Bazı durumlarda bu doku kistleşerek korpus luteum kisti oluşturur. Korpus luteum dokusundan hormon salgılandığı için hastada adet düzensizliğine neden olur. Tek yumurtalıkta ya da her iki yumurtalıkta birden oluşabilir. Genellikle tedavi gerektirmez ve kendiliğinden iyileşir.

    Germ Hücreli Tümör Nedir?

    Ergenlik dönemi ve takip eden üreme çağının ilk yıllarında görülebilen yumurtalık tümörleridir. Yumurtalık kistlerinden farklı olarak içi sıvı dolu bir yapıda değil, solid kistik kitlelerdir. Ultrasonografi yöntemi ile kolayca diğer kistlerden ayırt edilebilirler. Genellikle cerrahi yöntemle tedavi edilirler. Bazı vakalarda cerrahi operasyon sonrası kemoterapi tedavisi de gerekli olabilir.

    Dermoid Kist Nedir?

    Yumurtalıklarda bulunan ve embriyo gelişimi için kemik, sinir, kıl, diş gibi çeşitli yapılara dönüşebilen dokular taşıyan yapıların yumurtalıklarda kalarak kistleşmesi sonucu oluşan iyi huylu kistlerdir. Bu kistler kanserleşme riski bulunan kistlerdir. Normalde belirtisiz olmakla birlikte ağırlık yaratarak yumurtalık dönmesine (torsiyon) sebebiyet verebilirler. Bu durumda hastaya acil olarak cerrahi müdahalede bulunulmalıdır. Günümüzde yumurtalığın tamamı alınmadan hasta sağlığına kavuşturulabilmektedir. Ameliyat sırasında over torsiyonu eski haline getirildikten sonra sadece torsiyona yani dönmeye neden olan kitle çıkarılarak tedavi gerçekleştirilebilmektedir.

    Çikolata Kisti Nedir?

    Çikolata kisti, endometriozis hastalığının yumurtalıklarda oluşması nedeni ile ortaya çıkan kistlerdir. Endometriozis hastalığında yumurtalıklara yerleşen rahim iç dokusu yani endometrium burada adet kanaması benzeri kanamaya yol açar. Dışarı atılamayan, koyu kahve rengindeki ve koyu kıvamlı çikolataya benzer dokulu bu kan yumurtalık içinde çikolata kisti olarak adlandırılan bir kist oluşumuna yol açar. Tedavisi cerrahi olarak yapılsa da iki sene içerisinde tekrarlama riski yüzde yirmidir.

    Polikistik Over Sendromu Nedir?

    Düzenli yumurtlayamama sonucu çatlamamış yumurtaların yumurtalıklarda birikmesi ile karakterize bir yumurtlama bozukluğudur. Hastalığın nedeni genellikle hormonal bozukluklardır. Adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme ile kendini belli eder.

    İstanbul yumurtalık kisti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Yumurtalık Kisti Tedavisi İstanbul Nasıl Yapılır?

    Rutin kontroller yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavisi için önem arz etmektedir. Yumurtalık kistleri genellikle belirtisiz olduklarından rutin kontroller yapılmadığında kötü huylu kistler genellikle ileri evrede teşhis edilebilmektedir.

    Belirti vermeyen yumurtalık kistleri genellikle kendiliğinden yok olduğundan tedavi gerektirmezler. Yapılan ultrasonografik incelemeler, kan testleri ve fiziki muayene neticesinde hekim kistin sadece takip edilmesine, ilaç tedavisine ya da cerrahi müdahaleye karar verebilir. 

    Yapılan görüntüleme tetkiklerinde kistin büyüklüğü, kistin çeperi, kistin içerisinde bulunan papiller çıkıntılar, nodüler yapılar hekim tarafından incelenir.  Komplike ve solid yapıdaki kistlerin kanserleşme riski yüksek olduğundan cerrahi tedavi gerektirirler. Cerrahi işlem sırasında alınan dokular patolojik incelemeye tabi tutularak kanser saptanması durumunda hastanın yaşı, çocuk isteği gibi durumlara bakılarak işlem sırasında yumurtalıklar ve rahim de kist ile birlikte çıkarılabilir. Patolojik incelemede kistin iyi huylu çıkması durumunda sadece kist alınarak cerrahi müdahale sonlandırılır.

    İstanbul Yumurtalık Kisti Tedavisi Fiyatları

    İstanbul yumurtalık kisti tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button