Dış Gebelik Tedavisi

    Dış Gebelik Tedavisi İstanbul

    Dış gebelik tedavisi İstanbul, sağlıklı ve normal olmayan bu gebeliğin bitirilmesine yönelik tedavileri kapsar. Dış gebelik annenin hayatını riske atan ve normal bir gebeliğin imkansız olduğu sağlıksız bir durumdur. Dış gebelik ya da ektopik gebelik; döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleştiği durumdur. Dış gebelik kürtaj ve düşük geçmişinin olması, çikolata kisti, taşıyıcının otuz beş yaşından daha büyük olması gibi sebeplerden olabilir.

    Dış gebeliğin normal gebelik gibi ilerlemesi mümkün değildir ve hayati risk oluşturmaktadır. Bu yüzden dış gebeliğin tanı konulur konulmaz sonlandırılması anne sağlığı için oldukça önemlidir. Yazımızın devamında ”Dış gebelik tedavisi nasıl yapılır?”, ”Dış gebelik tedavisi ne kadar sürer?” ve ”Dış gebelik belirtileri nelerdir?” gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Dış gebelik tedavisi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Dış Gebelik Nedir?

    Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın uterus (rahim) içerisine değil başka bir bölgeye tutunması sonucu oluşan riskli bir gebelik türüdür. Sağlıklı bir gebelikte döllenmiş yumurta uterusta bulunan endometrium tabakasına yerleşerek bebek gelişimi devam eder. Dış gebelikte döllenmiş yumurta genellikle fallop tüplerine yerleşmektedir. Ayrıca az sayıda kadında gebelik ürünü yumurtalık, eski sezeryan kesi hattı (skar gebeliği), rahim ağzı ve karın içerisi gibi lokasyonlara yerleşebilmektedir. 

    Uterus, embriyonun gelişmesi ve korunması bakımından elverişli olan tek bölgedir. Diğer lokasyonlarda oluşan dış gebeliklerin sağlıklı embriyo gelişimini sağlaması mümkün değildir. Ayrıca embriyonun fallop tüpü, rahim ağzı gibi bölgelere yerleşmesi üreme fonksiyonlarına ciddi zarar verebilir ve hayati riske sebep olabilir. 

    Dış Gebelik Neden Oluşur?

    Dış gebeliğin oluşmasında bazı faktörler etkili olabilmektedir. Diğer yandan aktif cinsel hayatı olan her kadında dış gebelik görülebilir. Dış gebelik riskini arttıran durumlar :

    • Çikolata kisti (Endometriozis)
    • Yumurtalık ve tüplerde yaşanan enfeksiyon hastalıkları (Pelvik İnflamatuar Hastalık)
    • Anne adayının 35 yaşından daha büyük olması
    • Dış gebelik geçmişi bulunması
    • Kürtaj, pelvik ve abdominal operasyonlar
    • Kalıtsal veya sonradan meydana gelen üreme yapılarında yapısal bozukluklar
    • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
    • Sigara kullanımı olarak sıralanabilir

    Özellikle çikolata kisti bulunan, dış gebelik geçmişi olan, kürtaj ve cerrahi operasyon öyküsü olan ve gebelik planlayan kişilerin kadın doğum hekimi ile görüşmesi gerekmektedir. Hekim kontrolünde gebelik planlaması yapıldığı takdirde dış gebelik riski oldukça azalır. 

    Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

    Dış gebelik sağlıklı bir gebelik gibi hamilelik testinde pozitif sonuç alma ve düzenli menstrüel kanamanın kesilmesi gibi benzer semptomlar gösterebilir. Diğer yandan dış gebelikte süreç ilerledikçe sağlıklı gebelikte oluşmayan bazı sorun ve durumlar meydana gelebilir. Dış gebelik belirtileri :

    • Vajinal kanama 
    • Karın bölgesinde şiddetli ve keskin ağrılar 
    • Kilo kaybı
    • Baş dönmesi
    • Mide bulantısı
    • Sindirim sistemi sorunları
    • Bağırsak sonunda meydana gelen rektal basınç şeklinde sıralanabilir. 

    Özellikle vajinal kanama, lekelenme ve karın ağrıları, fallop tüpüne yerleşen döllenmiş yumurtanın gelişmesi sonucu oluşmaktadır. Bu durumda fallop tüplerinde yırtılma gibi hasarlar görülebileceği için kanama meydana gelmektedir. 

    Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?

    Hekim muayenesine başvuran kişilerde dış gebelik belirtileri görüldüğü takdirde hekim ilk olarak fiziksel pelvik muayene yapar. Dış gebelik kesin tanısı ultrason incelemeleri sonrasında konulmaktadır. Transvajinal ultrason adı verilen yöntemle vajina içerisine ultrason görüntülemesi yapacak bir cihaz yerleştirilir. Bu şekilde embriyonun rahim içerisine yerleşip yerleşmediği kontrol edilir. 

    Dış gebelik tanısında hormon testleri de uygulanmaktadır. Progesteron hormonu testi ve Beta Hcg ile kandaki hormon seviyeleri incelenebilir. 

    Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Uygulanır? 

    Dış gebelikte sağlıklı bir gebelik gibi embriyo gelişimi ve doğum olamayacağından dış gebelik tanısı konulduğu anda acilen gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir. Dış gebelik tedavisinde medikal ve cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Erken teşhis edilen dış gebelik vakalarında gebeliğin sonlandırılması daha sorunsuz gerçekleşir. Ayrıca erken sonlandırılan dış gebelikler anne adayının görebileceği hasarın en aza indirilmesini sağlar. 

    Erken teşhiste metotreksat adlı ilaç kullanılarak gebelik sonlandırılabilir. Bu ilacın enjeksiyonu ile gebelik doku gelişimleri durdurulur ve yapay düşük meydana gelir. Bu uygulama sonrasında kasılma ve kanama gibi düşük semptomları görülebilir. Genellikle ek bir cerrahi tedavi gerekmeden gebelik sağlıklı şekilde sonlandırılır. 

    Cerrahi dış gebelik tedavisi ise teşhisi geciken vakalarda uygulanmaktadır. Cerrahi yöntemde tüplerde oluşan hasara bağlı olarak operasyon yürütülür. Fallop tüplerinde hasar meydana gelmemiş ise laparoskopik yöntem ile dış gebelik sonlandırılabilir.  Laparoskopik dış gebelik ameliyatı kapalı yöntem ile uygulanmaktadır. Bu yöntemde görüntüleme ve cerrahi işlem eş zamanlı yürütülür. Fallop tüpüne küçük bir kesi atılır ve döllenmiş yumurta buradan çıkartılır. Fallop tüpündeki kesik kendiliğinden iyileşmeye bırakılır. 

    Daha ileri dış gebelik vakalarında ise komplike cerrahi işlemler uygulanmaktadır. Fallop tüplerinde ciddi hasar ve yırtılmaların olduğu durumlarda fallop tüpünün tamamı veya bir kısmı çıkarılmaktadır. Dış gebeliğin ne kadar ilerlediğine bağlı ameliyat laparoskopik (kapalı) veya abdominal (açık) cerrahi yöntemlerinden biri tercih edilerek yapılır. Açık cerrahi genellikle hayati risk oluşturan vakalarda acil şekilde yapılması gereken operasyonlarda kullanılır. 

    Dış gebelik tedavisi sonrasında gebelik planlaması için birkaç ay beklemek gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi sonrası anne adayı dış gebeliğin tekrar görülmesi bakımından riskli olacağı için gebelik planlamasının hekim ile beraber yürütülmesi gerekir. 

    İstanbul Dış Gebelik Tedavisi Fiyatları

    Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın uterus yerine farklı bir lokasyonda gelişmeye başladığı durumdur. Dış gebelik sağlıksız bir gebelik çeşidi ve taşıyıcı için hayati risk oluşturan bir sağlık problemidir. Dış gebelik tanısı konulan hastalarda acil şekilde gebeliğin sonlandırılması gerekir. Dış gebeliğin sonlandırılmasında gecikme yaşanırsa kadın üreme fonksiyonları kaybedebilir ve hatta hayati riskle karşı karşıya kalabilmektedir. İstanbul dış gebelik tedavisi için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button