Kolposkopi İstanbul
Kolposkopi İstanbul, kadın hastalıklarının değerlendirilmesi ve teşhisi için kullanılan özel bir tanılama uygulamasıdır. Dişi üreme sistemini meydana getiren organların ve dokuların önemli bir bölümü vücut içerisinde yer alır. Bu yüzden fiziksel muayeneler bazı kadın hastalıklarını teşhis etmek için yetersiz kalırlar. Bu durumda kadın doğum uzmanları bahsi organları değerlendirmek ve hastalıkları teşhis etmek için çeşitli tanılama uygulamalarına başvururlar.
Kolposkopi uygulaması da bu tanılama uygulamalarından biridir. Kolposkopi uygulaması sayesinde gerek dış genital bölgede yer alan doku ve organları gerekse de rahim ağzını detaylı bir şekilde incelemek mümkün olur. Böylece anormal hücre değişimleri ve tehlikeli lezyonlar detaylı olarak incelenebilir. Uzun süreli vajinal kaşıntı, kısırlık ve benzer rahatsızlıkların nedenleri de dikkatle araştırılabilir. Tüm bu araştırma süreci, hastaya uygun ve etkili bir tedavi ulaştırmak için son derece önemlidir. Çünkü hastalıklar ancak kesin ve isabetli bir teşhis sayesinde tedavi edilebilirler. Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi nasıl yapılır?’’, ‘’Kolposkopi ne kadar sürer?’’, ‘’Kolposkopi hangi durumlarda yapılır?’’ ve ‘’Kolposkopi kimlere yapılabilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul kolposkopi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi, rahim ağzı, vajina ve vulvayı incelemek için gerçekleştirilen özel bir tanılama uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde bahsi geçen doku ve organlarda yer alan anormal hücre oluşumlarını, lezyonları ve tehlikeli yapıları incelemek mümkün olmaktadır. Kolposkopi işlemi sırasında, kolposkop adı verilen ve özel merceklere sahip olan gelişmiş bir cihaz kullanılır. Bu cihaz sayesinde hedef bölgelerde yer alan dokuları 40 kata kadar büyütmek, böylece bu dokuları detaylı olarak gözlemlemek mümkün olur. Kolposkopi işlemi sırasında şüpheli bir bulguya rastlanırsa daha detaylı bir araştırmanın mümkün olabilmesi için biyopsi işlemine başvurulabilir.
Kolposkopi Neden Yapılır?
Kolposkopi işlemi kadın hastalıklarının teşhis edilmesi için yapılmaktadır. Aynı zamanda kadınların deneyimledikleri bazı şikayetlerin nedenlerinin araştırmak için de yaygın bir şekilde kolposkopi uygulamasına başvurulmaktadır. Herhangi bir cerrahi işlem gerektirmeyen ve ağrısız bir şekilde gerçekleşen bu uygulama sayesinde, kanserli yapılara dönüşme riski bulunan anormal lezyonları değerlendirmek mümkün olmaktadır.
Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?
Kolposkopi şu gibi durumlarda yapılabilir:
- Vajina ve vulvada kötü huylu olma riski taşıyan lezyonların bulunduğundan şüpheleniliyorsa.
- Rahim ağzı kanserinin teşhis ve araştırma sürecinde.
- Rahim ağzının ve vajinanın incelenmesi gerektiği durumlarda.
- Kısırlık nedenlerinin araştırılması.
- Gebelik ile ilgili süreçlerde.
- Rahim ağzı ile alakalı herhangi bir cerrahi girişimden önce değerlendirme amacıyla.
- Vulva ile alakalı kaşıntı gibi şikayetlerin değerlendirilme aşamasında.
Bahsi geçen durumlar sırasında kolposkopi işlemine başvurulabilmektedir.
Kolposkopi Kimlere Yapılabilir?
Kolposkopi işlemi için kesin bir yaş sınırlandırılması bulunmamaktadır. Bu uygulama son derece ciddi olabilen hastalıkların teşhis sürecinde kullanılır. Eğer daha önce bahsetmiş olduğumuz rahatsızlıklardan şüpheleniliyorsa bireye kolposkopi uygulanabilir.
Kolposkopi Ağrılı Mıdır?
Kolposkopi ağrılı bir uygulama değildir. Bu işlem sırasında herhangi bir cerrahi kesiye veya benzer ağrılı bir işleme başvurulmaz. Bununla birlikte, vajina duvarlarının aralanması ve rahim ağzının rahatça görülebilmesi için kullanılan spekulum, bahsi geçen bölgelerde hafif bir basınç hissine yol açabilir.
Kolposkopi Ne Kadar Sürer?
Kolposkopi işlemi yaklaşık 10 ila 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan, hızlı bir uygulamadır. Uygulama sırasında biyopsi yapılacaksa işlem bir miktar daha uzun sürebilmektedir. Doktorunuz kolposkopi uygulamasının tahmini süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi uygulamasında ilk olarak hastadan, özel bir masaya sırt üstü uzanması istenir. Daha sonra ise hastaya, kolposkopi işlemi için uygun bir pozisyon verilir. Vajina ve çevresi, antiseptik sıvı ile temizlenir. Vajinal duvarlar spekulum yardımıyla aralandıktan sonra kolposkopi cihazı hizalanır. Bu hazırlık aşamaları son bulduktan sonra ise doktor hedef bölgelerde yer alan dokular üzerinde incelemeler yapar. Gerek duyarsa biyopsi işlemi de uygulayabilir.
Kolposkopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kolposkopi yaptıran bireyler işlemden hemen sonra taburcu edilirler. Hastanede kalmalarına gerek yoktur. Günlük yaşamlarına ve sosyal hayatlarına dönmeleri mümkündür. Kolposkopiden sonra vajinal duvarlarda hafif bir ağrı hissi duyulabilir. Ancak bu ağrı rahatsız edici düzeyde değildir ve gün içerisinde kendiliğinden kaybolacaktır.
İstanbul Kolposkopi Fiyatları
İstanbul kolposkopi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilirsiniz.