Riskli Gebelik Takibi

    Riskli Gebelik Takibi İstanbul

    Riskli gebelik takibi İstanbul, anne ve bebeğin sağlık durumuna yönelik risklerin bulunduğu hamileliklerde riskli gebelik takibi ile kontrol altına alınır. Riskli gebelikler farklı nedenler ile anne ve bebeğin sağlığının tehdit altında olduğu durumdur. Bu nedenler anneye, bebeğe ve uterusa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Özellikle annenin kronik hastalıklarının olması, yapısal bozukluklar, plasenta sorunları, rahim içerisinde lezyon oluşumu gibi farklı sebeplerden riskli gebelik görülebilir. Riskli gebeliklerde düzenli kontroller ve riskin kaynağına yönelik tedaviler ile hamilelik süreci planlaması yapılır. Riskli gebeliklerde tanı ve tarama testleri, medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Riskli gebelik takibi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Riskli Gebelik Nedir?

    Gebelik sürecinde anne ve bebek açısından risk oluşturan faktör veya faktörlerin bulunması riskli gebelik olarak adlandırılır. Bu riskler anne ve bebeğin sağlığı ve hatta hayati fonksiyonlarına karşı olabilmektedir. Riskli gebelikler yakın takibe alınarak anne ve bebeğin sağlığı korunmaktadır. Riskli gebelik takibi standart gebelik takibinden farklı olarak daha ayrıntılı test, işlem ve kontrolleri içerir. 

    Riskli Gebelik Neden Oluşur?

    Riskli gebelik anneye, fetuse veya hamilelik sürecindeki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Anne kaynaklı riskler :

    • Anne yaşının 18’den küçük veya 35’ten büyük olması
    • Obezite veya aşırı zayıflık
    • Hamilelik öncesinde kalp rahatsızlıkları, epilepsi, tansiyon, şeker, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi kronik sorunların bulunması
    • Gebelik sırasında enfeksiyon oluşması
    • Alt karın ve rahim bölgesinde cerrahi operasyon geçmişi
    • Daha önceden düşük ve kürtaj yaşanması şeklinde sıralanabilir. 

    Gebelik sürecinde düşük riski olması, iri bebek ve çoğul gebelikler de riskli gebelik durumlarıdır. Gebelik sırasında plasentanın yanlış yerleşmesi ile doğum kanalının kapanması (plasenta previa) ya da plasentanın rahim duvarına yapışması (plasenta perkreata) olduğunda da anne ve bebek riskli duruma girer. 

    Bebeğin risk altında olduğu durumlar ise şu şekilde sıralanabilir :

    • Bebeğin 4500 gramdan fazla kilolu olması (iri bebek)
    • Anneden bebeğe kan transferinin yetersiz olması sebebiyle bebeğin gelişiminde gerilik
    • Kromozom bozuklukları
    • Genetik hastalıklar
    • Bebeğin bulunduğu alanda sıvı eksikliği olması sebebiyle oluşan sorunlar 

    Riskli gebelik düzenli takip altında tutulması gereken bir durumdur. Kalıtsal sorunlar, kronik hastalıklar, yapısal bozukluklar, kilo problemleri, yaş sorunları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak riskli gebelik meydana gelebilir. 

    Gebelik Sürecinde Ortaya Çıkan Riskler Nelerdir ?

    Gebeliğin başlangıcında bir risk yok iken sonradan riskli gebeliğe dönüşebilir. Gebelik süresince annenin sağlığını etkileyen sorunlar ve bebeğin sağlığını tehdit eden farklı durumlar oluşur. Gebelik sırasında ortaya çıkabilen hastalıklar :

    • Viral hepatit, kızamık, su çiçeği, frengi, genital uçuk gibi enfeksiyonların meydana gelmesi
    • Safra kesesi hastalığı, bağırsak tıkanıklığı, apandisit
    • Gebelikte kilo almaya bağlı olarak diyabet ve hipertansiyon oluşması 
    • Gebenin suyunun az olması (oligohidramnios) ya da fazla olması (polihidramnios)
    • Kan basıncı bozukluğu hastalığı (preeklampsi) ve buna bağlı olarak nöbet geçirme (eklampsi) gibi hastalıklar şeklinde sıralanabilir.

    Bu hastalıklar gebelik sürecinde oluşarak anne ve bebeğin sağlığı riske atan durumlardır. 

    Riskli Gebelikler Önlenebilir Mi ?

    Riskli gebelikler genellikle annenin hamilelik öncesinde bir sağlık problemi olduğu veya düşük, kürtaj, dış gebelik gibi sorunlu hamilelik geçmişi olmasına bağlı olarak meydana geliyor. Bu durumda özellikle kronik hastalığı bulunan ve gebelik düşünen kadınların gebelik planlamasını hekim ile yapması gebelikte oluşabilecek komplikasyon riskini oldukça düşürür. 

    Ayrıca gebelik düşünenlerin:

    • 18 yaşından küçük veya 35 yaşından büyük olmamaya dikkat etmesi
    • Aşırı zayıflık ya da obezite var ise gebelik öncesi uygun bir diyet programı uygulanması
    • Gebelik öncesinde genel bir kontrol yaptırarak bulunan hastalıklarının teşhisinin yapılması gibi önlemler alarak riskli gebelik yaşanması önlenebilir ya da oluşacak riskli gebeliğin etkisi azaltılabilir. 

    Riskli Gebelik Takibi Nasıl Uygulanır ?

    Riskli gebelik takibinde hamilelik ile alakalı sağlık sorununa yönelik takip ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Riskli gebelik takibi çeşitli taramalar, ultrason görüntülemeleri, tanı işlemleri, cerrahi ve medikal tedavi yöntemleri, doğum gibi hizmetleri içermektedir. Riskli gebelik takibinde ilk önce annenin hastalıkları, başarısız sonuçlanmış doğum geçmişi, kalıtsal hastalık ve genetik bozukluklar hakkında detaylı bilgi alınır. 

    Riskli gebeliklerde tarama testleri gebelik diyabeti, kromozom bozuklukları, fetal dna testi, erken doğum riskine yönelik testler ile sağlanır. Riskli gebelikte tarama yöntemleri ile anne ve bebekte sağlık sorunları kontrol edilir. 

    Ayrıntılı ultrason görüntülemesi ise bir diğer takip yöntemidir. Ayrıntılı ultrason ilk 24 haftada iki kere bütün gebelere uygulanmaktadır. Fakat riskli gebeliklerde 24.haftadan sonra da ayrıntılı ultrason görüntülemesi uygulanır. 

    Bunların dışında düzeltilebilecek yapısal bozukluklarda cerrahi uygulamalar, hastalıklar için destek ve ilaç tedavileri uygulanır. Ayrıca normal doğumun riskli olduğu durumlarda gerekli önlemler alınır ve yüksek riskli durumlarda sezaryen kararı uygulanır.

    İstanbul Riskli Gebelik Takibi Fiyatları

    Riskli gebelikler farklı nedenlere bağlı olarak hamilelik sürecinde anne ve bebeğin sağlık açısından risk altında olduğu gebeliklerdir. Riskli gebelikler annede bulunan kronik hastalık, yapısal sorunlar, kalıtsal hastalıklar, genetik bozukluk gibi sebepler ile anne kaynaklı olabilirken; gebelik sırasında oluşan sorunlar sebebiyle de riskli gebelik meydana gelebilir. Özellikle gebelik sırasında plasenta hastalıkları oluşması, diyabet ve enfeksiyonların meydana gelmesi durumunda anne ve bebek sağlığı riske girebilir. Riskli gebelik takibinde anne ve bebeğin sağlığının korunması için yakın takip ve tedavi yöntemleri uygulanır. İstanbul riskli gebelik takibi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button