Sezaryen Doğum

    Sezaryen Doğum İstanbul

    Sezaryen doğum İstanbul, doğumun vajinal olarak gerçekleşmesinin riskli olduğu durumlarda cerrahi operasyon ile doğumun gerçekleştirilmesidir. Sezeryan doğumda karın ve rahim bölgelerine kesi atılarak bebek çıkarılır. Sezeryan doğum anneye ve bebeğe bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar sonucunda gerekebilir. Anneye bağlı nedenler rahimde yapısal sorunlar, rahim içi lezyonlar ve bazı hastalıklar olarak görülür. Bebeğe bağlı nedenler ise genellikle doğum sırasında oluşan problemlerdir. 

    Sezaryen doğum kararı bazı gebelerde doğumdan önce verilirken, doğum sırasında sorun oluştuğu takdirde de bu karar alınabilir. Türkiye’de doğumların yarısı sezaryen olarak gerçekleşmektedir. İstanbul sezaryen doğum hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Sezaryen Doğum Nedir?

    Doğumun doğal yoldan gerçekleşmesi riskli olduğu takdirde doğumun cerrahi müdahale ile yapılmasıdır. Sezaryen doğum anne veya bebekte sağlık problemi olması ya da normal doğum olması gereken zamanda sorunların oluşması gibi nedenlerden uygulanabilir. Sezaryen doğum kararı verilirken anne ve hekimin her zaman detaylı bir şekilde bu yöntem hakkında konuşması mümkün olmayabilir. Özellikle doğum sırasında oluşan sıkıntılarda acil olarak sezeryan doğum kararı alınabilir. Bu sebeple gebelik süresince sezaryen doğum hakkında detaylı bilgilendirmeler hekim ve gebe arasında konuşulmalıdır. 

    Sezaryen Doğum Neden Uygulanır?

    Sezaryen doğum, önceki doğumun sezaryen gerçekleştiği hamilelerde, vajinal doğumun anne ve bebek sağlığı için risk oluşturduğu durumlarda ve doğum ile alakalı komplikasyonlar görüldüğünde uygulanır. Sezaryen doğum kararı alınma nedenleri şu şekilde sıralanabilir: 

    • Bebeğin rahimde ters pozisyonda bulunması : Doğum süreci yaklaşınca bebek ilk kafası dışarı çıkacak şekilde yerleşir. Fakat bazı bebeklerde bu pozisyon alma süreci ters gelişebilir. Bu bebeklerin ayakları veya omuzları vajina çıkışına doğru pozisyon alır.
    • Çoğul gebelik : Aynı anda birkaç bebeğin doğumu gerçekleşen ikiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde vajinal doğum riskli olabileceği için sezaryen doğum tercih edilir.
    • Sezaryen doğum geçmişi : Daha önceden sezaryen doğum yapmış annelerde sezaryen doğum süreci vajinale göre daha risksiz olduğu için sezaryen genellikle tekrar edilir. Fakat bu bir zorunluluk değildir. 
    • Doğum kanalının dar olması : Kalça kemiğinin kalıtsal olarak veya travma sonucu dar bir yapıda olması doğum kanalının genişliğini daraltır. Özellikle daha iri bebeklerde doğum kanalı dar ise sezaryen doğum gerekebilir.
    • Doğum kasılmalarının normalden uzun sürmesi : Doğum kasılmaları şiddetli şekilde devam ederken vajinal çıkışın yeterli genişliğe ulaşamadığı durumlarda sezaryen doğum tercih edilir. 
    • Bebeğin kalp atışlarında anormallik olması ve oksijensizlik yaşaması : Bebeğin stres altında olduğu durumlarda kalp atışları ve oksijen seviyesinde anormallikler meydana gelebilir. Bu durumda bebeğin hayati değerlerinin korunması için sezaryen doğum uygulanabilir.
    • Göbek bağı sorunları : Göbek bağının bebeğe dolanması gibi durumlarda yine bebeği hayati riske sokmamak için sezaryen doğum yapılabilir.
    • Annenin kalp ve beyin hastalıkları olması : Annede hayati risk oluşturan ciddi hastalıkların olması doğumun sezaryen gerçekleşmesini gerektirebilir. 
    • Plasenta hastalıkları : Plasentanın rahim ağzına yerleşmesi (plasenta previa) hastalığının olduğu durumlarda sezaryen doğum gerçekleşir. Bu hastalık sebebiyle plasenta doğum yolunu kapatmaktadır. Diğer yandan plasenta dekolmanı ile plasentanın önceden yırtıldığı durumda da sezaryen uygulanır. 
    • Rahim içi lezyonların doğum kanalını kapatması : Miyom ve polip gibi rahim içerisinde oluşan iyi huylu tümörler gebelik sırasında doğum kanalını kapatabilir. Bu durumda sezaryen doğum tercih edilir.
    • Aktif genital bölge enfeksiyonlarının bulunması : Herpes simplex (genital uçuk enfeksiyonu) ya da kondilom (genital siğil) enfeksiyonu olması gibi durumlarda sezaryen doğum uygulanır. 

    Sezaryen Doğum Nasıl Uygulanır?

    Sezaryen doğum cerrahi olarak ve anestezi altında uygulanmaktadır. Sezaryen doğum kararı önceden verilmiş ise gebeliğin 39. haftasında sezaryen doğum gerçekleştirilir. Diğer yandan doğum sırasında oluşan sıkıntılar sebebiyle acil sezaryen doğum kararı verildiğinde doğum süreci başladıktan sonra sezaryen yapılır. 

    Cerrahi operasyon başlamadan önce annenin bazı kan değerleri tetkik edilerek anesteziye uygunluğuna bakılır. Ardından annenin ihtiyacı olan ilaç ve sıvı takviyesi damar yolu üzerinden yapılır. Sonrasında annenin kondisyonuna göre epidural ya da spinal anestezi enjekte edilir. Bu anestezilerde bel bölgesi uyuşturulur. 

    Anestezi sonrasında karın bölgesinde yatay bir ameliyat kesiği atılır. Bu kesi sayesinde rahime ulaşılır. İkinci kesi ise rahimde atılır. Bu kesi sayesinde bebek rahimden çıkarılır. Bebek temizlenir ve göbek bağı kesilir. Bebeğin yaşamsal fonksiyonları sağlık ekibi tarafından kontrol edilir. Bu sırada annenin ameliyat kesikleri onarılır. Sağlıklı tamamlanmış operasyondan sonra bebek anneye verilir. Bu ameliyat ortalama 30-40 dakika sürebilir. 

    Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Sezaryen doğum alt karın bölgesinde uygulanan cerrahi bir operasyon olduğu için normal doğuma göre daha farklı bir iyileşme süreci olur. Sezaryen doğum sonrasında anne ve bebek birkaç gün hastanede istirahat eder. Bu süreçte anne ve bebeğin sağlık durumu kontrol altına alınır. Diğer yandan sezaryen doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler :

    • Bol su tüketmek
    • En az bir hafta yatarak istirahat etmek
    • Cinsel ilişkiye bir ya da bir buçuk ay ara vermek 
    • Karnı zorlamayacak pozisyonlarda yatılması şeklinde sıralanabilir. 

    İstanbul Sezaryen Doğum Fiyatları

    Sezaryen doğum vajinal doğumun anne ve bebek hayatı için riskli olduğu durumlarda cerrahi operasyon ile bebeğin rahimden çıkartılmasıdır. Sezaryen doğum doğum sırasında oluşan problemler sebebiyle acil olarak ya da daha önceden vajinal doğumu engelleyen sorunlar sebebiyle önceden alınmış bir karar olabilir. Sezaryen doğumda alt karına ve rahime kesi uygulanarak doğum sağlanır. Sezaryen doğum sonrası iyileşme süreci ise 1 hafta sürmektedir. İstanbul sezaryen doğum fiyatları hakkında bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button