İstanbul HPV – Genital Siğil Tedavisi
Genital siğiller, cinsel ilişki veya yakın temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Korunmasız ilişki, birden çok kişi ile cinsel birleşme HPV virüsünün bulaşmasını arttıran faktörlerdir. Genital siğil problemi olan hastaların duruma göre cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemler ile tedavi edilmesi mümkündür. Yazımızın devamında genital siğil tedavisi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. İstanbul genital siğil tedavisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.
Genital Siğil (HPV) Nedir?
Human papilloma virüsünün, genital bölgeleri enfekte ederek siğil oluşturmasıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Genital siğil virüsü, kondiloma aküminata olarak da adlandırılır. Bu virüsün 200’den fazla çeşidi olmakla beraber 40’ı genital siğile neden olmaktadır. Viral olarak yayılan bu virüs, belirti göstermeden de vücutta bulunduğu için kimden ne zaman bulaştığını tespit etmek güçtür. Vücutta bulunan virüs aktif hale geldiğinde, genital bölgelerde açık veya koyu kahverengi kabarıklık veya lekeler halinde kendini gösterir. Bu kabarıklık ve lekeler tek tek olabileceği gibi, karnabaharı andıran bir görüntü şeklinde, topluca da oluşabilir.
Genital Siğil Nasıl Bulaşır?
- Genital siğile neden olan virüsler her cinsiyette ve yaşta görülebilir.
- Korunmasız anal veya vajinal ilişki ile HPV virüsü bulaşır. Aynı zamanda korunma kılıflarında yırtık, açıklık veya delik bulunması halinde bulaşabilir.
- HPV virüsü taşıyan deriye temas halinde bulaşabilir.
- Çok fazla olmamakla birlikte, oral ilişki ile de bulaşabilmektedir.
- HPV virüsü her vücutta görünür olmayabilir ya da yıllar sonra aktive olarak siğil oluşturabilir. Bu nedenle taşıyıcı olarak başkasına bulaştırılabilir.
- HPV virüsü, virüsün bulunduğu anne adaylarından bebeğe geçebilir.
- Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların bulunması veya kanser tedavisi gören kişilerde görülme olasılığı artmaktadır.
- Genital siğiller; öpüşme, ortak havlu kullanma, çatal, bıçak, bardak ve tuvaletten bulaşmaz.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Genital siğiller iğne başı büyüklüğünde, dokulu kabarcıklar şeklinde beliren yapılardır. Belirli bir alanda toplu şekilde oluşan kabarcıklar, pürtüklü karnabahar görünümünde olurlar. Ten rengi olabileceği gibi rengi koyulaşarak kahverengiye dönebilirler. Bu siğiller kaşıntı, akıntı, yanma ve cinsel birleşme esnasında kanama şeklinde kendini gösterebilirler.
Genital Siğiller Hangi Bölgelerde Çıkar?
HPV virüsü kadınlarda dış genital bölge, vajina içi ve dudakları, anüs içi ve çevresi, kasıklarda veya serviks bölgede siğil şeklinde oluşur. Oral cinsel birleşme yoluyla dil ve boğazda siğil oluşumu görülebilir.
Erkeklerde genital siğiller, penis, testisler, kasık, kasık çevresi, anüs ve çevresinde görülebilir.
HPV Virüsü Hangi Hastalıklara Neden Olur?
HPV virüsü genital siğil dışında başka hastalıklara da neden olabilir. Virüs bulaştıktan sonra tedavi ile birkaç yıl içerisinde etkisini kaybetmektedir. Fakat vücut içinde yaşamını sürdüren virüsler, başka hastalıkların oluşumunu tetikleyebilir. HPV virüsünün bazı alt türleri serviks, anüs, ağız, penis kanserine yol açabilir. Bu nedenle düzenli kontrol ve test yaptırılması önemlidir. Kanser tedavilerinde erken tanı ve tedavi hastalığın seyrini değiştireceği için kontrollerin ihmal edilmemesi önerilir. Özellikle 30 yaş üzeri kadınlarda rahim ağzı kanseri HPV virüsü ile yakın ilişki içerisindedir.
Genital Siğiller Gebelikte Soruna Yol Açar mı?
Genital siğiller çoğu zaman gebelik sürecinde bir soruna yol açmaz. Fakat siğilin oluştuğu yere ve büyüklüğüne bağlı olarak probleme yol açabilir. Siğillerin büyümesi halinde idrar yapma esnasında zorluk yaşanabilir. Eğer siğiller vajina duvarında oluşmuşsa, o bölgenin esnekliğini etkileyebilir. Bu da doğum sırasında zorlanmaya neden olur. Vajina dudaklarında oluşan siğiller doğum esnasında dudakların gerilmesine bağlı olarak kanayabilir. Çok sık rastlanmamakla beraber, yeni doğan bebeğin boğazında siğil oluşumu görülebilir. Bebekte siğil oluşumu görüldüğü takdirde hava yolunun tıkanmasını önlemek için cerrahi müdahale yardımıyla siğillerin temizlenmesi gerekir.
Genital Siğilden Nasıl Korunulur?
Genital siğillere neden olan HPV virüsünün bulaş riski fazla ve yaygın olduğundan, korunma için bazı önlemler almak gerekir. HPV virüsünün kanser yapan alt türlerinden ve genital siğile neden olan varyasyonlarından korunmak için geliştirilmiş aşılar vardır. Bu aşılamaların ilk cinsel birleşme yaşanmadan önce yapılması korunmayı arttırır. 9 yaşını geçtikten sonra kız ve oğlan çocuklarının HPV aşısı olması önerilir. Aktif cinsel yaşam başlamadan önce yapılan bu aşılar, hem kanser hem de siğil oluşum riskini azaltır.
Aşının etkin koruma sağladığı yaşlar 12-26 yaş aralığındadır. Bununla beraber HPV virüsünün enfektesini engellemek için teması önleyen prezervatif, diyafram gibi kılıflar kullanılabilir.
Genital Siğil Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Genital siğiller fiziki muayene ve yapılan testler neticesinde teşhis edilir. Dermatolog, ürolog ve jinekoloji uzmanları tarafından tanı konur. Kadınlar için jinekolojik muayene esnasında genital siğillerin tespiti mümkündür. Genital siğil tanısı genel olarak görünür kabarcıklar (siğil) yoluyla teşhis edilir. Bununla beraber bazı durumlarda biyopsi istenebilir. HPV virüsünün varyasyonlarını tespit etmek ve olası kanser riskini azaltmak için şu testler yapılır.
- Pop Smear Testi : Jinekolojik muayene sırasında vajina girişinde özel aletlerle aşınan örneklerin laboratuvarda incelenmesi işlemidir.
- HPV DNA Testi : Smear testi normal olmayan kişilerde HPV virüsünün kansere yol açma olasılığı incelenir.
- Kolposkopi : Kadın genital organlarının, üzerinde büyüteç bulunan ışıklı bir cihaz yardımı ile detaylı incelenmesidir.
- Servikal Biyopsi : Serviksten alınan doku örneğindeki kansere yol açabilecek hücre değişimlerinin gözlemlenmesidir.
Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?
Genital siğil tedavisinin amacı siğillerin boyutunu küçülterek, oluşan rahatsızlığı azaltmaktır. HPV virüsünü komple vücuttan atmak için bir tedavi bulunmadığından tekrarlama ihtimali vardır. Her cinsiyette genital siğil tedavisi ilaç, yakma, dondurma ve cerrahi yöntem ile yapılabilir. İmiquimod, podofilin ve podofiloks içeren kremler genital siğil tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. Bu kremlerin vajina içine ve hamilelik döneminde kullanılmaması önerilir. Kremle tedavi edilemeyen genital siğiller, cerrahi yöntemler ile tedavi edilir. Lokal anestezi yardımıyla genital siğiller dondurma, lazerle yakma, cerrahi kesi oluşturma ve elektroterle (elektrik akımı) yakma tekniği kullanılarak tedavi edilir.
İstanbul Genital Siğil Tedavisi Fiyatları
Genital siğil tedavisi hastanın medikal durumuna göre planlanan bir süreçtir. Bu nedenle tedavi fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. İstanbul genital siğil tedavisi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.