Gebelik Takibi İstanbul
Gebelik takibi İstanbul, hamilelik sürecinde meydana gelen gelişmelerin ve bebeğin büyüme evrelerinin takip edilmesidir. Gebelik sürecinde anne ve bebek açısından zaman içerisinde değişiklikler ortaya çıkar. Hafta hafta gebelik bilgilendirmesi ise bu değişikliklerin haftalık periyotlar ile gösterildiği şemadır. Gebelik erken doğum olmadığı sürece ve normal şartlar altında kırk hafta sürmektedir. Kırk hafta içerisinde bebeğin gelişimine bağlı olarak anne de adaptasyona uğrar. Bu sürecin daha konforlu geçmesi için haftalık durumlara göre anne hayatında destek planlamaları uygulanabilir. Gebelik takibi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.
Gebelik Takibi Nedir?
Gebelik takibi, gebeliğin gidişatını incelemek; hem bebeğin hem de anne adayının sağlığını düzenli olarak değerlendirmek için yapılan özel bir uygulamadır. Bu uygulama belli aralıklarla gerçekleşen özel kadın doğum muayeneleri ile yapılmaktadır. Bu muayenelere ek olarak çeşitli testler ve görüntüleme uygulamaları da gerçekleştirilebilmektedir.
Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?
Gebelik takibi, sıklığı gebeliğin hangi evrede olduğuna göre değişiklik gösteren özel muayene uygulamalarıyla yapılmaktadır. Bu uygulamalar sırasında hem anne adayının sağlığı hem de bebeğin sağlığı özenle değerlendirilmektedir. Böylece pek çok rahatsızlık erkenden teşhis edilebilmektedir.
Gebelikte İlk Üç Ay (13 Hafta) Nasıl Geçer?
Gebelik sürecinde bebeğin gelişimini gözlemlemek için bu dönem 3 aylık periyotlara ayrılmıştır. Üç aylık periyotlar trimester olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk trimesteri ilk 13 haftalık süreci kapsamaktadır. Bu süreçte bebeğin iki hücreli tabaka olarak döllenmesinden parmak izlerinin oluşumuna kadar farklı gelişmeler yaşanır. İlk üç aylık süreç düşük ve diğer komplikasyonlar için de riskli bir dönemdir.
Gebeliğin ilk iki haftası yumurtanın büyüyüp spermle döllenmesine kadar olan dönemdir. Gebeliğin 3. ve 4. haftalarında embriyo gelişimi başlar. 4.haftada hamilelik testi sonuç vermektedir. Ayrıca bu dönem bebeğin omurilik gelişimi için önemli olduğundan anne adayının sigara tüketmemesi ve folik asit, omega 3, omega 6, C vitamini gibi besinler ile bebeğin gelişimini desteklemesi gerekir.
İlk bir ayın sonunda gebelik belirtileri yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. 5.haftada bebeğin organ gelişimleri hızla devam eder, kalp atışları duyulur. Özellikle 6.haftada bulantı, kusma, halsizlik, baş dönmesi gibi gebelik belirtileri yoğunlaşır. 7.haftada bebeğin el ve ayak oluşumu ve kaburgaların sertleşmesi başlar. Bu hafta annenin boyun ağrıları yaşaması normaldir. İkinci ayın son haftasında bebeğin cinsel organı gelişmeye başlamaktadır.
Üçüncü ay ile anne adayının kilo artışı belirginleşir. 9.haftadan itibaren eski kıyafetler dar gelmeye başlar. 10.hafta ise bebeğin gelişiminin kritik kısmının tamamlandığı dönemdir. Bebeğin tüm organları taslak şeklinde oluşmuştur ve 10. haftadan sonra gelişmeye başlayacaktır. 11. haftada ise bebeğin dokunma duyusu gelişir ve artık bir limon boyutuna ulaşmıştır. 12.haftada bebek parmak emme gibi hareketleri yapmaya başlar ve böbrek fonksiyonları çalışır haldedir. Üçüncü ayın bitiminde ise bebeğin parmak izleri oluşur ve 8 cm boyutuna ulaşır.
Gebelikte İkinci Üç Ay (14.-27. Hafta) Nasıldır?
İkinci trimester ondördüncü hafta ile başlar. Bu haftada kız bebeklerde yumurtalık erkek bebeklerde ise prostat gelişimi başlar. Gebeliğin sebep olduğu bulantı ve halsizlik gibi semptomlar iyileşir. 15.hafta ile bebeğin tüy gelişimleri yani kirpik, kaş, saç ve tırnak oluşumu başlar. 16.hafta ile beraber bebeğin kilosu ikiye katlanırken boyu birkaç cm uzamaktadır.
Gebeliğin 17.haftası ile bebek artık dört aylık olmuştur. Bu sırada bebeğin iskelet gelişimi hızlanır ve göbek kordonu sertleşir. 18.haftada bebeğin cinsiyeti ultrason ile öğrenilebilir. Ayrıca annenin iştahının ve açlık hissinin artması oldukça normaldir. 19.haftadan itibaren bebek dış sesleri duyabilir ve kalp gelişimi yoğunlaşır. 20. hafta ile gebeliğin yarısı tamamlanır.
21.hafta ile bebeğin hareketlenmeleri başlar ve küçük tekmeler hissedilebilir. 22.haftadan itibaren bel ve sırt ağrıları önlemek için ayakta çok durulmamalı ve ayakları destekleyen çorap ve ayakkabı giyilmelidir. 23.haftalık bebeğin ayak ve el tırnakları gelişmiş olur. Bu dönemde idrar yolu enfeksiyonlarını engellemek için annenin bol sıvı tüketmesi gerekir. 24.haftada ise bebek artık kavun kadar büyümüş olur diğer yandan bu süreçte gebelik diyabeti adı verilen şeker hastalığı oluşabilir. 24.haftada anneye şeker testi yapılması önerilmektedir.
25.haftalık bebeklerin solunum faaliyetleri başlar. Bebek içinde bulunduğu amniyon sıvısını solur. 26.hafta ile beraber bebek artık 6 aylık olur. Bu dönemde egzersiz yapmak bebeğin gelişimi sebebiyle oluşan sırt, ayak ve boyun ağrılarına iyi gelebilir. 27.hafta ile ikinci trimester sona erer. Bu haftada bebeğin göz kapak hareketleri hıçkırık refleksi başlar. Rahimin büyümesi gece yatarken göğüs bölgesine baskı yaparak solunum problemlerine yol açabilir.
Gebelikte Üçüncü Üç Ay Nasıl Geçer?
Gebeliğin son trimester dönemi 28.hafta ile başlamaktadır. 28.haftada bebekler ortalama 1 kilogram ağırlığındadır. Nöron gelişimleri de bu dönemde başlarken bebeğin görme duyusu da fonksiyon kazanmaktadır. 29.hafta ile beraber bebeğin beyin gelişimi devam ettiği için kafası büyümeye başlar. Bu hızlı büyümeler sebebiyle gebenin karın bölgesinde cilt çatlakları meydana gelebilir.
30.haftada rahimde doğum hazırlıkları başlar ve yalancı doğum sancıları oluşabilir. Bu haftada bebek 1.3 kilogram ağırlığına ulaşır. 31.haftada bebeğin tekmeleri ve kasılmalar sertleşebilir. 32.haftada bebeğin kendi bağışıklık sistemi basit enfeksiyonlara karşı gelişmeye başlar. Bu haftada annenin tansiyon düşüklüğü ve halsizlik yaşaması yaygındır. Bu yüzden aç kalmamaya, ani hareketler yapmamaya ve havasız kalmamaya dikkat edilmesi gerekir.
33.hafta ile bebek neredeyse 2 kilogram ağırlığına ulaşır. Rahim kaslarının doğum hazırlıkları ise 34.hafta ile başlar. 35.haftanın bitimiyle bebek 8 ay 5 günlük olur. Bu süreçte doğum sancılarının takibi önemlidir. 36.haftadan itibaren bebek günde 25-30 gram almaya başlar. Artık doğum vakti oldukça yaklaşmıştır. 37.haftadan itibaren bebeğin gece ve gündüz düzenine adaptasyonu başlar.
38.hafta bebeklerin yüksek çoğunluğunun dünyaya geldiği zamanlamadır. Diğer yandan doğum aslen 39.hafta ile 40.hafta arasında beklenir. Bu dönemde bebek dünyaya gelmeye hazırdır. Bazı gebelikler ise 41.haftada doğum ile sonuçlanabilir.
İstanbul Gebelik Takibi Fiyatları 2024
Gebelik takibi hamileliğin 40 haftalık sürecinde meydana gelen değişimleri gösteren ve bu süreçte yapılması gerekenleri belirten bir şemadır. Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimi genellikle bir düzene göre devam eder ve çoğu doğum 38. ile 40.haftalar arasında meydana gelir. İstanbul hafta hafta gebelik takibi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.