Polikistik Over Sendromu

    Polikistik Over Sendromu Tedavisi İstanbul

    Polikistik over sendromu tedavisi İstanbul, kadınlarda hormon bozukluğuna bağlı olarak görülen rahatsızlığın tedavisi için uygulanan yöntemleri kapsamaktadır. Polikistik over, hormonların düzensiz salgılanmasına bağlı olarak, üreme döneminde olan kadınlarda görülen aynı zamanda bir endokrin bozukluktur. Polikistik over sendromu yumurtlama dönemini olumsuz etkileyerek kısırlığa neden olabilir. Bununla beraber hastalık ilerlediği takdirde birçok kadın hastalığının oluşumuna yol açabilir.

    Yazımızın devamında polikistik over sendromu ile detaylı bilgi bulabilirsiniz. İstanbul polikistik over sendromu hakkında daha ayrıntılı bilgi için bizi arayabilir, Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Polikistik Over Sendromu Nedir? 

    Polikistik over, kadın yumurtalıklarında bulunan çok sayıda küçük kistlere verilen addır. Bu kistler genel olarak iyi huyludur fakat ilerleyen süreçlerde başka hastalıklara zemin hazırlayabilirler. Polikistik over sendromu; adet düzensizliği, kilo artışı, tüylenme, aşırı sivilce gibi belirtilere neden olabilir. Bir kadın hastalığı olan polikistik over sendromu, yumurtlama bozukluğuna yol açtığı için gebe kalmayı olumsuz yönde etkiler. Tüylenme ve sivilcelenme nedeniyle kişinin dış görünüşünde olumsuz değişime neden olan bu hastalık, psikolojik rahatsızlıkları da tetiklemektedir. 

    Doğurganlığı ve dış görünüşü etkilemesi haricinde, başka hastalıklara da yol açar. Uzun süre tedavi edilmeyen bu çoklu kistler, karaciğer yağlanması, şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, metabolizma hastalıkları, uyku apnesi gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle hastalığın erken tedavisi vücut sağlığı açısından büyük önem taşır. 

    Polikistik Over Sendromu Nedeni Nedir? 

    Polikistik over sendromu oluşumunun belirli bir nedeni bulunmamaktadır. Yumurtalıkta oluşan bu kistlerin oluşumunu, çevresel ve genetik faktörler etkiler. Aile öyküsünde polikistik over sendromu bulunan kadınların yüksek oranda bu hastalığa yakalandığı görülmektedir. Genetik faktörler dışında hastalığa zemin hazırlayan diğer etken aşırı kilolardır. Obezite ile oluşan insülin direnci kanda insülin hormonunun yükselmesine neden olur. Buna bağlı olarak androjen hormonu sentezi artar ve cinsiyet hormonlarının dengesi bozulur. Bozulan hormon dengesi yumurtlamaya engel olur. Bunun akabinde yumurtalıklarda kist oluşumu görülmeye başlar ve ilerleyen süreçte polikistik over sendromu meydana gelir. 

    Hormon dengesinin bozulmasına neden olan kimyasalları içeren ilaçlar da polikistik over sendromuna zemin hazırlar. Tarım ilaçları, dioksinler, fito östrojenler, BPA, bisfenol A, DBP içeren ilaç ve ürünler hormonları olumsuz yönde etkileyerek polikistik overe yol açmaktadır. 

    Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir? 

    Polikistik over başlangıç döneminde çoğu zaman belirti görülmez. Fakat ilerleyen zamanlarda yumurtlama bozukluğu ve artan androjen seviyesiyle kendini gösterir. Kanda artan androjen miktarı insülin direnci oluşturarak bazı sorunlara yol açar. Hastalığın belirtileri kişilere göre farklılık göstermekle beraber şu şekilde sıralanabilir:

    • Menstruasyon döngüsünde düzensizlik
    • Kilo almaya başlama
    • Tüy ve kıllarda artış
    • Adet dönemleri arasında kanamalar
    • Gebe kalamama
    • Yüz ve sırt bölgesinde yağlanma, sivilcelenme
    • Sesin kalınlaşması
    • Ciltte oluşan lekelenmeler, renk değişimleri
    • Saç dökülmesi
    • Göğüslerde değişim ve hassasiyet
    • Depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar

    13-19 yaş arası kadınlarda ilk adet sonrası görülen sivilcelenme, kıllanma ve adet kanamasının düzensizliği şeklinde kendini göstermekle beraber her yaş grubunda oluşma ihtimali vardır. 

    Polikistik Over Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

    Polikistik over sendromu teşhisinde detaylı hasta öyküsü ve laboratuvar incelemelerinden faydalanılır. Adet kanamasının normalinden erken veya geç olması ya da hiç olmaması, sivilcelenme, tüylenme, şiddetli saç dökülmesi görülen kadınlarda genital organlar ultrasonografik görüntüleme ile incelenir. Bu incelemenin yanında adet kanamasının üçüncü gününde, alınan kandaki hormon düzeyleri ölçülür. Ölçüm sonucunda, menstruasyon döngüsünü düzenleyen FSH ve LH hormonları olması gereken düzeyde değilse, östrojen hormonunun salgılanmasının azaldığı, testosteron hormonunun düzeyinin arttığı görülüyorsa; fiziki muayene ve laboratuvar tetkikleri birleştirilerek polikistik over sendromu tanısı konulur. Aynı zamanda yumurtlama hormonunun, yumurtanın büyümesini sağlayan hormona oranının (LH/FSH oranı) 2 ve daha yüksek düzeyde olması polikistik over sendromu şüphesi barındırır.

    Hastalık sürecinde yumurtalar bozulan hormon nedeniyle gelişemeyerek yumurtalık çeperinde birikirler. Biriken bu yumurtalar, zamanla kist halini alırlar. Bu nedenle polikistik over sendromu görülen kadınlarda yumurtlama bozukluğu görülür. Ultrason yardımıyla organların incelenerek tanının konulması bu nedenle önemlidir. Tüm bu tetkikler sonucunda polikistik over tanısı konulan hastaların durumu hafif, orta, şiddetli olarak tanımlanır. Hastalığa uygulanacak tedavi yöntemi de şiddetine göre planlanır. 

    Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

    Polikistik over tanısı konulan hastalarda, tedavi endokrin uzmanı ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorları tarafından belirlenir. Hastalığın tedavisinin yanı sıra, yol açtığı diğer hastalıkların tedavisi için farklı yöntemlerden faydalanılır. İlk olarak androjen hormonunun kandaki artış miktarını düşürmek için ilaç tedavisine başvurulabilir. Bununla beraber kilo sorunu olan kişilerde polikistik over sendromuna özel bir diyet planı yapılır. Verilen kilolarla beraber insülin hormonunun dengede tutulması sağlanır. İnsülin direncinin azaltılmasına yönelik alınan önlemler tedavinin kritik bir bölümünü oluşturur. Oral yoldan alınan antidiyabetikler yardımıyla kandaki şeker ve insülin oranları düzenlenerek, diğer hormonların normal seviyede salgılanması sağlanır. 

    Menstruasyon döngüsünün düzene girmesi, aşırı kıllanmanın önlenmesi, sivilce oluşumunun durdurulması için doğum kontrol haplarından faydalanılır. Bu yöntem endometriumun kalınlaşmasını engelleyerek diğer hastalıkların da önüne geçer. 

    Polikistik over sendromunun neden olduğu saç dökülmelerini önlemek için vitamin ve mineral takviyelerine başvurulabilir. Gebe kalmak isteyen hastalarda yumurta gelişimini sağlayan ilaçlardan faydalanılabilir. 

    Polikistik over sendromu bulunan hastalarda tedavi; gelişen komplikasyona, hastalığın hangi evrede olduğuna, yol açtığı diğer hastalıklara, kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak planlanan bir süreçtir. 

    İstanbul Polikistik Over Sendromu Tedavi Fiyatları

    İstanbul polikistik over sendromu tedavisi kişiye özel, birçok faktör göz önünde bulundurularak planlanır. Bu nedenle kişiden kişiye göre fiyatları değişiklik gösterir. İstanbul polikistik over sendromu tedavi fiyatları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilir, Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button