Çikolata Kisti Tedavisi İstanbul
Çikolata kisti tedavisi İstanbul, endometriozis hastalığı sonucu yumurtalıklarda oluşan çikolata kistlerinin tedavisine yönelik uygulanır. Endometriozis hastalığı, her ay adet kanaması ile atılan rahim iç tabakasının yani endometriumun çeşitli nedenlerle rahim dışında bir konuma yerleşmesiyle oluşur. Çikolata kistleri endometriozisin yumurtalıklarda ortaya çıkması sebebiyle ortaya çıkar. Çikolata kisti; kadın vücudu için androjen, östrojen, progestoron gibi önemli hormanlar salgılayan ve yumurta oluşumunu sağlayan yumurtalıkları olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Yazımızın devamında ”Çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır?”, ”Endometriozis tedavisi nasıl olur?” ve ”Çikolata kisti ameliyatı ne kadar sürer?” gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. İstanbul çikolata kisti tedavisi işlemleri için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.
Endometriozis Nedir?
Rahmin içinde normalde sadece burada bulunan endometrium dokusu bulunur. Endometrium adet döngüsü sırasında döllenen yumurtanın tutunabilmesi için kalınlaşır. Hamilelik oluşmadığı durumlarda yenilenmek amacı ile adet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. Endometriozis hastalığı, endometriumun rahim içi dışında bir yere yerleşerek burada adet kanaması benzeri kanamaya neden olmasıdır.
Endometriozis kronik bir hastalık olarak görülür. Hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın endometriozisin iki yıllık periyotlarla tekrarlama sıklığı yüzde yirmi civarındadır.
Çikolata Kisti Nedir?
Çikolata kisti, endometriozis hastalığının yumurtalıklarda oluşması nedeni ile ortaya çıkan kistlerdir. Endometriozis hastalığında yumurtalıklara yerleşen rahim iç dokusu yani endometrium burada adet kanaması benzeri kanamaya yol açar. Dışarı atılamayan, koyu kahve rengindeki ve koyu kıvamlı çikolataya benzer dokulu bu kan, yumurtalık içinde çikolata kisti olarak adlandırılan bir kist oluşumuna yol açar.
Çikolata kistleri normal adet döneminde görülen kistlerin aksine kendiliğinden kaybolmazlar. Tedavi sonrası tekrarlama riski yüzde yirmi dolayındadır.
Endometriozis (Çikolata Kisti) Kimlerde Görülür?
Endometriozis hastalığı doğurgan yaştaki kadınların yüzde 10-17’sinde görülmektedir. Beyaz ırk ve Asya kökenli kadınlarda endometriozise daha sık karşılaşılır. Risk faktörleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Birinci derece akrabalarda bu hastalığın görülmesi
- Rahim yapısında anormallik bulunması
- İlk doğumun 30 yaş sonrası yapılması
- Hiç doğum yapılmaması
- İlk adet kanamasının erken yaşta olması
- Geç menopoz
- Adet döngüsünün 27 günden kısa olması
- Yoğun adet kanaması
Endometriozis (Çikolata Kisti) Neden Olur?
Endometriozisin sebebi net olarak bilinmemektedir. Genetik faktörlerin hastalığın oluşumunda etkili olduğu ve bazı etnik gruplarda hastalığın daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Bağışıklık sistemi ile ilgili problemlerin de endometriozis oluşumunda etkili olduğu söylenebilir. Bunların yanı sıra adet kanaması sırasında geriye doğru kanama olması durumunda endometrium dokusunu içeren adet kanı fallop tüplerinden geçerek karın boşluğundaki organlara yerleşip bu organlarda hastalık gelişimine neden olabilmektedir.
Yukarıda anlatılan nedenler hastalığın oluşumunu tek başına açıklamaya yetmez. Literatürde Endometriozis hastalığının bu nedenlerin kombinasyonları sonucu oluştuğu görüşü hakimdir.
Endometriozis (Çikolata Kisti) Belirtileri Nelerdir?
Endometriozisin en temel belirtileri ağrı ve kısırlıktır. Endometriozis genellikle kadınların gebe kalamama şikâyeti ile hekime başvurmaları sonucu teşhis edilir. Hastalık belirtilerinin varlığına rağmen genellikle pek çok hasta gebe kalmaya çalışana kadar hastalığının farkına varmaz. Hastalık zamanla kötüleşme eğiliminde olduğundan geç teşhis konulan hastalarda kısırlık görülme riski daha yüksektir.
Çikolata kisti olan kadınlarda adet döneminde normal adet ağrısından çok daha şiddetli bir ağrı görülür. Hastalarda hissedilen ağrının şiddeti ile hastalığın şiddeti doğru orantılı olmayabilir. Hafif düzeydeki hastalık şiddetli ağrıya yol açabilir ya da yüksek düzeydeki bir hasta şiddetli ağrı hissetmeyebilir. Hastalarda ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrı, ağrılı dışkılama, bel ve karın ağrısı da görülebilir. Rahim iç dokusunun karın içine yayılması bu bölgede yapışıklıklara neden olarak hastaların ağrı hissetmesine sebep olur.
Hastalarda adet dönemlerinde aşırı kanama ya da ara kanamalar görülebilir. Adet dönemlerinde artan yorgunluk, ishal ya da kabızlık, şişkinlik, bulantı hastalığın diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Endometriozis (Çikolata Kisti) Tanısı Nasıl Konur?
Hastanın ağrı, gebe kalamama gibi şikâyetlerle hekime başvurmasından sonra ultrasonografik görüntüleme ile çikolata kisti tanısı konabilir. Fakat diğer bölgelerde oluşan endometriozis için ultrasonografi ile tanı konulamayacağından kesin tanı için laparoskopik inceleme şarttır.
Laparoskopi işlemi sırasında genel anestezi altında hastanın göbek deliğinde açılan kesiden karın içine girilerek yapılır. Bu işlem sırasında ucunda ışıklı bir kamera bulunan laparoskop isimli cihaz kullanılır. Laparoskop yardımı ile karın içine yerleşmiş endometrial dokuların yerleri ve büyüklükleri, dokularda oluşan yapışıklıklar detaylı şekilde tespit edilir. Bu dokulardan biyopsi alınabilir. İşlem sırasında hastalıklı dokular çıkartılarak aynı laparoskopi seansında tedavi de gerçekleştirilebilir.
Endometriozis (Çikolata Kisti) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çikolata kistinin tedavisi ilaç veya cerrahi yöntemle yapılabilir. Her iki yöntemin birlikte kullanıldığı durumlar da olabilir. Tedavi planı hastanın ağrı durumu, yaşı, çocuğu olup olmaması, çocuk isteyip istememesi gibi kriterlere göre hekim tarafından planlanır. Bununla birlikte endometriozisin kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalık tedavi sonrası tekrarlamakta ve zamanla şiddeti artmaktadır. Uygulanacak ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavinin amacı hastalarda görülen ağrı şikayetini ortadan kaldırmak, kısırlığı ortadan kaldırarak hastanın hamile kalabilmesini sağlamaktır.
Adet döneminde görülen şiddetli ağrıların tedavisinde non-streoidal antiinflamatuar ilaçlar kullanılır. Hamilelik planlamayan kadınlarda hormon tedavisi uygulanabilir. Hastaya uygulanan hormon takviyesi endometrial doku kalınlaşmasını yavaşlatarak yeni endometrium dokularının oluşumunu önler. Fakat ilaç tedavisi sonlandığında hastalığın belirtileri tekrar ortaya çıkar.
Gebelik isteği olan hastalarda ilaç tedavisi yerine cerrahi tedavi seçeneği uygulanır. Laparoskopik yöntem cerrahide ilk seçenek olarak uygulanır. Endometriozis tedavisinde yapılan ilk cerrahi operasyonda dokuların temizlenmesi önem arz etmektedir. Hastalık doğası gereği karın boşluğunda yapışıklıklara neden olmaktadır. Bununla birlikte tekrarlayan ameliyatlar dokularda fazladan yapışıklıklara neden olacağından hastalığın tedavisinin konusunda uzman bir kadın doğum hekimi tarafından yapılması önem arz etmektedir.
İstanbul Çikolata Kisti Tedavisi Fiyatları
İstanbul çikolata kisti tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.