Miyom Tedavisi İstanbul
Miyom tedavisi İstanbul, rahmin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörler olan miyomların tedavisidir. Miyomlar kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümörlerdir. 35 yaş ve üzeri kadınlarda miyom görülme sıklığı yüzde yirmi beştir. Sebebi bilinmeyen bir şekilde her bin kadından birinde miyom kaynaklı kanser görülebilmektedir. Yazımızın devamında miyom tedavisi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İstanbul miyom tedavisi işlemleri için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.
Miyom Nedir?
Miyomlar uterus yani rahimde gelişen çapları 1 cm’den 20 cm’e kadar değişebilen iyi huylu tümörlerdir. Genellikle 35 yaştan menopoz dönemine kadar olan kadınlarda görülürler. Menopoz döneminde hormonal değişikliklere bağlı olarak küçülme eğilimi gösterirler. Menepoz döneminde büyüme eğilimi gösteren miyomların habis yapıya dönüşüm açısından takibe alınması gerekmektedir. Bu şekilde kadınlarda 1/1000 oranında görülen miyom kaynaklı kanserlerin erken teşhisi mümkün olmaktadır.
Miyomlar rahimde bulundukları yere göre üç tipe ayrılır:
- Submuköz miyomlar: Rahmin en iç kısmında olan miyomlardır
- İntramural miyomlar: En sık görülen miyom tipidir. Rahimin kas dokusu içinde yer alırlar.
- Subseröz miyomlar: Rahmin dışına doğru büyüyen miyomlardır.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomların büyük kısmı hastada şikâyete neden olan herhangi bir belirti vermezler. Miyomun belirti verdiği durumlarda hastalarda en sık gözlenen bulgular uzun, şiddetli ve ağrılı adet kanamalarıdır. Adet kanamasının şiddetli olması nedeni ile hastalarda anemi görülmesi olasılığı yüksektir. Hastalarda adet kanaması dışında ara kanama görülmesi de miyom belirtisidir.
Büyük çaplı miyomların varlığı durumunda hastalarda karın, sırt ve bacak ağrısı, dolgunluk hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, sık idrara çıkma gibi bulgulara rastlanır. Miyomun yerine bağlı olarak miyomun bağırsağa baskı yaptığı durumlarda hastalarda kabızlık görülür. Kısırlık ve tekrarlayan düşükler de miyom belirtisi olabilir. Çok hızlı büyüyen miyomun varlığı halinde hastada çok şiddetli ani ağrılar görülür.
Miyom Oluşmasına Neden Olan Risk Faktörleri Nelerdir?
Miyom oluşumuna neden olan risk faktörleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Genetik yatkınlık
- Kısırlık
- Yapılan doğum sayısının az olması
- Obezite
- Hipertansiyon
- Kırmızı et ve mayalı içeceklerin fazla tüketilmesi
- Bisphenol A gibi endokrin bozukluğa neden olan plastik ürünleri
- Erken adet görme
- Geç menopoz
- İleri yaşta hamilelik
Bunların dışında fazla sayıda doğumun, yeşil sebzeler tüketmenin, düzenli egzersiz yapmanın ve progesteron içeren enjeksiyon takviyesinin miyom oluşma riskini azalttığı bilinmektedir.
Miyom Nasıl Teşhis Edilir?
Miyomlar genellikle belirtisiz olduklarından hastaların rutin jinekolojik muayeneleri sırasında tespit edilirler. Kesin tanı için hekim vajinal yoldan ya da batın üzerinden ultrasonografi ile rahmi görüntüler. Ultrasonografide miyom saptanırsa ve hastada miyomla bağdaştırılan şikâyetler varsa Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) yöntemi ile miyomun ileri incelemesi gerekebilir. Böylelikle miyomların kesin sayısı ve yeri tespit edilmiş olur ve altta yatan adenomyozis gibi hastalıkların teşhisi sağlanır.
Herhangi bir bulguya yol açmayan ve rutin kontroller sırasında tespit edilmiş olan miyomların tedaviye gereksinimi yoktur. Bu tür miyomların periyodik olarak takibi yapılır.
Miyomların Gebelikle Ve Doğumla İlişkisi Nedir?
Kadınların doğurganlığını etkileyen faktörlerden biri de miyomlardır. Rahmin iç duvarına yakın olan miyomlar döllenme sonrası zigotun rahme tutunmasını zorlaştırır. Sonuç olarak da gebelik düşük ile sonlanabilir.
Miyomun en sık görülen belirtilerinden birisi adet kanmalarının uzaması ve fazlalaşması, regl periyodunun buna bağlı olarak düzensizleşmesidir. Regl düzensizlikleri gebelik oluşumuna olumsuz etki eder, hatta hastada kısırlığa neden olabilmektedir. Miyom nedenli kısırlık, miyomun yerine bağlı olarak değişmekte olup, submuköz ve intramural yerleşimli miyomlar kısırlığa çeşitli mekanizmalarla sebep olabilmektedir. Subseröz miyomların ise kısırlığa yol açmadığı bilinmektedir. Miyomlar şu mekanizmalarla kısırlık sebebi olabilmektedir;
- Miyom, endometriyum reseptivitesinin azalmasına neden olarak rahimin iç yüzeyine embriyo yerleşmesini engelleyebilir.
- Miyom, sperm ve yumurtanın ileri hareketini sağlayan uterus kasılmalarının bozulmasına yol açabilir.
- Miyom tubal ostium yani tüplerden rahime geçiş yerini tıkayarak kısırlığa neden olabilir.
Miyomlarda düşük oranda da olsa kanserleşme görülebileceğinden bazı durumlarda miyom ile birlikte hastanın rahminin de alınması gerekebilir. Bu durum hastanın doğurganlığının son bulmasına neden olur.
Gebelikte hastada bulunan miyomların aynı kaldığı, büyüdüğü hatta küçüldüğü görülebilir. Büyük miyomların varlığında anne karnındaki bebeğin kafasının rahim ağzına gelmesini engelleme olasılığı vardır. Hamilelikte büyük miyom varlığı düşük, erken doğum ya da sezaryen doğum riskine yol açabilmektedir.
Hamilelik öncesi miyomektomi ameliyatı olan hastalarda doğum sırasında düşük ihtimalle de olsa rahim yırtılması gerçekleşebilir.
Miyom Nasıl Tedavi Edilir?
Belirtisiz ve küçük miyomlar tedavi gerektirmezler. Bu tarz miyomlar altı ayda bir yapılan rutin muayene ve görüntülemelerle takip edilir.
Miyomun ya da miyomun yol açtığı semptomların tedavisine yönelik ilaçlar bulunmaktadır. İlaçlı tedavide adet dönemlerinde kanamayı azaltan ilaçlar, miyomun boyutunun küçülmesini sağlayan modülatörler ya da GnRH agonistleri kullanılır. İlaç tedavisi miyomun alınması gereken hallerde ameliyatı zorlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra ilaçların uzun süreli olarak kullanılması hastada kemik kaybı riski oluşturmaktadır.
İlaç tedavisine cevap vermeyen ve hastada şikayetlere yol açan miyomların tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerle yapılır. Miyomun türü, sayısı, büyüklüğü, hastanın yaşı, çocuk sahibi olup olmaması tedavi planlamasında önem arz etmektedir. Cerrahi tedavide açık ya da kapalı miyomektomi, histerektomi, histeroskopik operasyon, vajinal miyom alınması seçenekleri uygulanmaktadır.
Hekimin değerlendirmesi sonucu miyomektomiye uygun bulunan vakalarda, işlem sonrası ağrı, aşırı kanama kısırlık gibi şikâyetlerde %70 oranında düzelme görülmektedir.
İstanbul miyom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.
İstanbul Miyom Tedavisi Fiyatları
İstanbul miyom tedavisi fiyatları ve miyom ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman’dan randevu alabilirsiniz.