Dört Boyutlu Ultrason

    Dört Boyutlu Ultrason İstanbul

    Dört boyutlu ultrason İstanbul, bebeğin ultrasonografik olarak renkli, üç boyutlu ve detaylı görüntülenmesine yönelik bir ultrason çeşididir. Dört boyutlu ultrason ya da ayrıntılı ultrason hamileliğin 18.haftası ile 23.haftası arasında uygulanmaktadır. Bu süreçte bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı miktarında artış meydana geldiği için görüntüler daha kaliteli alınmaktadır. Riskli gebeliklerde ise 24.haftadan sonra da detaylı ultrason görüntülemesi yapılabilir. Dört boyutlu ultrason İstanbul sayesinde bebek gelişimindeki anormallikler, dış gebelik varlığı, gebeliğin çoğul olması gibi durumlar belirlenebilir. Dört boyutlu ultrason muayenesinde anormallik veya komplikasyon var ise bunlara uygun önlem ve tedavi yöntemleri geliştirilir. Dört boyutlu ultrason İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Dört Boyutlu Ultrason (Ayrıntılı Ultrason) Nedir?

    Kretz teknolojisi sayesinde standart ultrasonun 2 boyutlu ve siyah beyaz görüntülemesinin yanı sıra detaylı görüntüleme sunan dört boyutlu ultrason yöntemi geliştirilmiştir. Dört boyutlu ultrason veya ayrıntılı ultrason bebeğin anne karnında üç boyutlu ve detaylı olarak görüntülendiği bir ultrasonografidir. Dört boyutlu ultrason özellikle bebeğin dış yapısının yani anatomik gelişmesinin kontrolü için oldukça işlevseldir. 

    Dört boyutlu ultrason yöntemi hamilelik ile ilgili muhtemel sorunların tespitinde tanı yöntemi olarak kullanılabilir iken ailenin bebeği daha detaylı görmesini istemesi durumunda da uygulanabilir. Ayrıntılı ultrason ile bebeğin yüz hatları ve vücudu gerçeğe çok yakın şekilde görüntülenir. 

    Dört Boyutlu Ultrason Neden Uygulanır?

    Dört boyutlu ultrason tanı, kontrol ve kişisel isteğe bağlı olarak uygulanabilir. Tanısal dört boyutlu ultrason bebek ile alakalı anormallik, hastalık ya da diğer risklerin varlığından şüpheleniliyorsa uygulanır. Tanısal dört boyutlu ultrason genellikle genetik yatkınlık bulunan, geçmişte başarısız gebelik yaşamış olan, geçmiş hamileliklerde fetal sorunların oluştuğu, akraba evlilikleri, kalıtsal ya da kronik hastalıkları bulunan gebelere uygulanır. Anne ve bebeğin sağlığı hakkında yapılan dört boyutlu ultrason gelişme geriliği, kalp ritim bozukluğu,  plasenta yapışması ya da plasenta previa şüpheleri gibi durumlarda tanı amaçlı kullanılmaktadır.

    Gebeliği sağlıklı ilerleyen vakalarda ise bebeğin fiziksel sağlığının ne durumda olduğunu görmek ve herhangi bir sorun olup olmadığını teşhis etmek için de dört boyutlu ultrason uygulanmaktadır. Son olarak ise anne ve babanın bebeğin detaylı görüntülerini görmek istemesi sebebiyle bireysel isteğe bağlı da dört boyutlu ultrason uygulanır. 

    Dört Boyutlu Ultrason Çalışma Sistemi Nasıldır? 

    Dört boyutlu ultrason diğer ultrason görüntüleme işlemleri ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Ultrason cihazları prob ve görüntüleme ünitesi adı verilen iki parçadan oluşur. Prob ile görüntülenmek istenen bölgeye ses dalgaları yollanır. Bu ses dalgalarının sağladığı veriyi görüntüleme cihazı ile görsel hale dönüşümü gerçekleşir. Ses dalgaları veriyi yollandıkları bölgede bulunan doku ve organlara çarparak oluşturmaktadır. Ultrason ile görüntülenen bu görsel veriler video halindedir ve canlı canlı gösterebilmektedir. Normal ultrasonda bu görseller 2 boyutlu ve renksizdir. Dört boyutlu ultrasonda ise prob cihazında bulunan farklı fonksiyonlar sebebi ile üç boyutlu, renkli ve detaylı görüntüleme sağlanır. 

    Dört Boyutlu Ultrason Nasıl Uygulanır?

    Dört boyutlu ultrason uygulaması genellikle hamileliğin 18. hafta ve 23. hafta arasında belirli bir tarihte uygulanır. Bebeğin içinde bulunduğu sıvı kesesinde su miktarı arttığı için görüntüleme daha detaylı şekilde yapılabilir. Riskli gebeliklerde bu dönemden sonra da dört boyutlu ultrason uygulanabilir. Bu şekilde riskli bir durum meydana geldiğinde acil müdahale edilebilmektedir. Bu ultrason görüntülemesi de diğer 2 ya da 3 boyutlu rutin ultrason görüntülemeleri ile aynı şekilde uygulanır. Diğer ultrasonlar gibi gebe uzanır ve karın bölgesine jel sürülür. Bu sayede görüntüleme sağlanır. 

    Dört Boyutlu Ultrason Sayesinde Neler Teşhis Edilir? 

    Dört boyutlu ultrason bebek ve plasenta hakkında çeşitli anormallikler, bozukluklar ya da komplikasyonlar hakkında detaylı veriler vermektedir. Bu şekilde plasenta hastalıkları ve bebekte oluşan yapısal ya da kromozomal sorunlar teşhis edilebilir. Dört boyutlu ultrason ile teşhisi yapılan diğer durumlar :

    • Amniyotik sıvının miktarı
    • Plasentanın yerleşimi
    • Bebeğin organ ve iskelet gelişimi
    • Bebeğin kalp atışı
    • Dış gebelik tespiti
    • Rahim ağzı ve rahim yapısı bozuklukları
    • Gebelik hastalıkları olan hipertansiyon, preeklampsi, plasental yetmezlik gibi sorunlar olarak sıralanabilir. 

    Dört Boyutlu Ultrasonun Zararı Bulunur Mu?

    Dört boyutlu ultrason diğer ultrason çeşitleri ile aynı mantıkta çalıştığı için herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinin aksine ultrason yönteminde ses dalgaları kullanıldığı için radyasyon yaymaz. Diğer yandan dört boyutlu ultrason tekrarlanabilir bir uygulamadır. Özellikle yüksek riskli gebeliklerde riski kontrol altına almak için düzenli aralıklar ile dört boyutlu ultrason uygulanabilir. 

    İstanbul Dört Boyutlu Ultrason Fiyatları

    Dört boyutlu ultrason yöntemi bebeğin detaylı, renkli ve üç boyutlu olarak ultrason ile görüntülenmesidir. Dört boyutlu ultrason yöntemi genellikle gebelik sırasında meydana gelen anormalliklerin tespiti için uygulansa da bu görüntüleme yönteminin bebek ve ailesi arasında kurduğu bağı güçlendirmesi ve diğer sağlık kontrolleri için başarılı bir yöntem olması sebebiyle de uygulanabilir. Dört boyutlu ultrason uygulamasında özellikle amniyon sıvısının fazla olduğu haftalar tercih edilmektedir. 

    Dört boyutlu ultrason uygulaması ve diğer ultrason uygulamaları mantık olarak aynıdır. Diğer yandan dört boyutlu ultrason cihazı daha gelişmiş fonksiyonları barındırarak daha gerçeğe yakın görüntüler sunmaktadır. Uygulamada ise yine ultrason muayenesiyle aynı şekilde anne uzanır ve karın bölgesine cihaz ile ses dalgaları yollanarak görüntüler elde edilir. Dört boyutlu ultrason sayesinde bebek hakkında detaylı görsel veriye ve var olan bozukluklar hakkında bilgiye ulaşılır. İstanbul dört boyutlu ultrason fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Çağla Jasmin Deliorman ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button